Showroom verhaal
HNK is er voor de wensen en de mensen in jouw huis
Net buiten het centrum van pittoresk Hattem ligt de kleine, maar sfeervolle showroom van HNK. Henk ontvangt zijn klanten veelal op afspraak en heeft er, naast zijn creatieve en technische inzichten, allerlei voorbeelden voorhanden om de beste oplossingen te bieden voor alle keukenwensen. ‘Wil je wat drinken?’, vraagt hij glimlachend, terwijl hij de deur galant voor me openhoudt. We lopen door naar de ronde tafel in de showroom en nemen plaats. Ik kijk om me heen en zie dat er veel aandacht is besteed aan een welkome en huiselijke sfeer. Je zou zo in je eigen keuken kunnen zitten.
Ruim 30 jaar geleden maakte henk een bewuste keuze
Terwijl ik het Miele-koffieapparaat op de achtergrond hoor werken, bedenk ik me dat de showroom ambacht uitstraalt en dat er aan alle details is gedacht. ‘Dat is iets wat ik van huis uit heb meegekregen’, zegt Henk, als hij met twee dampende kopjes espresso aan komt lopen. ‘Wat ik ontwerp en maak moet kloppen en van goede kwaliteit zijn, zo ben ik als timmerman opgeleid en zo wil ik het graag doen voor mijn klanten.’ Daarmee geeft Henk al iets van zijn achtergrond prijs. Hij is dus als timmerman begonnen, maar Henk is ook merkbaar veelzijdig. ‘Mijn interesses waren en zijn breed. Ik blijf graag op de hoogte van de laatste technieken en wil mijn keukens zo doordacht mogelijk maken. Maar ik ben ook geboeid hoe mensen in hun keukens werken en bewegen. Waar moet ik met mijn ontwerp en indeling rekening mee houden? De klant staat centraal, dat wil ik nooit uit het oog verliezen!’ Henk loopt kort weg, de telefoon is opgenomen door collega Martijn en Henk zijn expertise is nodig. ‘Ik moet deze klant even te woord staan, want er is een dringende vraag.’ Het zegt wat over Henk, hij is betrokken en geeft de klant hier voorrang. Een paar minuten later komt hij terug. ‘Dit is wel waarom ik ruim 30 jaar geleden mijn eigen bedrijf ben begonnen. Ik wil er op mijn manier voor de klanten kunnen zijn, niet gebonden aan ingekaderde tijdschema’s of hoge verkoopdoelen. Samen met een klein team aan fijne vakmensen die allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben. Een smaakvolle en doordachte keuken leveren voor een tevreden klant!’.
‘Ik wil er op mijn manier voor de klanten kunnen zijn, en dat is niet middels strakke tijdschema’s en verkoopdoelen. De klanten mogen ervaren dat ze belangrijk voor me zijn.’
Chocolade als drijfveer om voor het keukenvak te kiezen
In de jaren ’70 en begin jaren ’80 had de vader van Henk een zaak in bouwmaterialen waar ook keukens te koop waren. En omdat Henk niet zoveel zin had om door te leren, moest er gewerkt worden. ‘Dat was in die tijd’, zegt Henk. Zo liep hij, amper 16 jaar oud, al op de werkvloer en leerde hij het verkoop- en keukenvak van zijn vader. Het was altijd een mooi moment als zijn vader terug uit Duitsland kwam, waar hij nieuwe keukenblokken voor de handel had gekocht. Dan kwamen er van die heerlijke Duitse chocoladerepen mee. ‘Natuurlijk is het een beetje een geintje en was dat niet de echte drijfveer om het keukenvak in te gaan, maar een feest was het wel en daarmee is er toch een zaadje geplant. Maar wat het dan wel was?’, Henk denkt even na, ‘ik denk dat het dan toch altijd de behoefte is geweest om op mijn manier iets moois voor mensen te mogen maken’.
De keuze voor the kitchen art studios kwam voort uit een behoefte
Het is bijna een jaar geleden dat Henk Nagelhout Keukens zich heeft aangesloten bij The Kitchen Art Studios. ‘Het idee om bij een groep gelijkgestemde vakgenoten te horen sprak mij aan. Ik wil nog een aantal jaren goed in de markt aanwezig blijven en ik had behoefte aan een brancheorganisatie die mij daarin kon ondersteunen en waarmee ik dezelfde taal kon spreken,’ zegt Henk terwijl hij één van de folders van The Kitchen Art Studios naar mij toeschuift. ‘Kijk maar eens, ze hebben het goed voor elkaar. Ze ontzorgen mij door voor folders en ander presentatiemateriaal te zorgen. Ze hebben een goedverzorgde website en ze regelen de social media, iets wat al helemaal niet aan mij besteed is!’ Dat HNK daarbij niet zijn eigenheid zou verliezen, is voor Henk een reden te meer om een meerjarige verbintenis aan te gaan. ‘Ik wilde graag mijn eigen beelden en tekst regelen, omdat ik daar ideeën over heb die ik niet zomaar aan de kant wil zetten. We hebben net onze hele uitstraling aangepast en daar hoort een verhaal in tekst en beeld bij. Het contact met The Kitchen Art Studios is prettig, ze luisteren ook naar mijn wensen. Dat maakt de samenwerking een logische keuze voor mij.’
Project wijhe
we kennen elkaar al lang en dat schept een vertrouwde band
Henk heeft bij veel van zijn projecten een mooi verhaal. Zo plaatste hij vorig jaar de vierde keuken voor een echtpaar in Wijhe, waar hij al sinds 1998 voor werkt. ‘Ik kreeg de vraag of ik een keuken wilde ontwerpen, waarbij de weidse omgeving van het huis een belangrijke inspiratiebron was. De eigenaresse van het pand is heel creatief en ook zeer kritisch. Dat maakte dat we geregeld voor ons eigen idee streden’, zegt Henk, ‘maar het mooiste is dat ons uiteindelijke doel precies dezelfde was. Een kwalitatief hoogstaande keuken met een eigenwijze uitstraling, en dat is meer dan gelukt!’ Als kers op de taart komt Henk altijd in de nieuw geplaatste keuken voor de klant koken wanneer daar een nieuwe stoomoven in is geplaatst. ‘Ik trek dan alle registers open! Het eten wordt lekker en ik gebruik nagenoeg alles aan apparatuur die er in de keuken is geplaatst,’ zegt hij met een trotse blik. ‘Zo maakt de klant op een waardevolle manier kennis met de nieuwe keuken en heb ik de gelegenheid om mijn liefde voor koken in te zetten.’
‘Ik ben er trots op dat we al zolang met elkaar optrekken. Dat deze klant zo vaak bij mij terug is gekomen, zegt voor mij wel iets. Maar vanzelfsprekend is het nooit.’
project wolvega
Rood, roder, roodst
Als er een keuken is die op het lijf van een klant is geschreven, is het de rode keuken van Gery. Henk werd gevraagd om ook de derde keuken van Gery te ontwerpen en te plaatsen. Deze keer in een nieuw opgetrokken, vrijstaande woning in de landerijen net buiten Wolvega. Als altijd gaat Henk eerst sfeer proeven in de woning. Hoe is de ligging en de inrichting, de lichtinval, wat zijn de behoeften in het gebruik van de keuken en zijn er ook specifieke wensen? ’Ik ken Gery al lang, ze is een enorm kleurrijk en creatief persoon met een heel uitgesproken smaak. Zonder enige twijfel moest de keuken rood worden’, zegt Henk, ‘maar ja, je hebt rood en rood en zoveel manieren om dat dan weer smaakvol te maken.’ Met kleurstalen en monsters in de aanslag gaat Henk in gesprek en luistert dan vooral heel erg goed. ‘Rood mag dan niet direct passen in de VT-wonen-tv-uitzendingen van tegenwoordig, ik ben er altijd erg trots op als een klant glimt van blijdschap en de nieuwe keuken als een jas past.’
‘Ja, er gaat echt wel eens iets mis. Maar er is niets wat we niet samen, in een gesprek aan tafel op kunnen lossen. Het is mensenwerk voor mensen.’
TIPS voor potentiële kopers
‘Tips zijn nooit zomaar te geven. Onze aanpak is zo persoonlijk en afhankelijk van het moment dat een tip pas tijdens een gesprek of naar aanleiding van een specifieke vraag gegeven kan worden en van nut kan blijken. Maar als ik dan toch één tip moet geven: Kom gewoon langs en ervaar hoe wij werken!’
‘Aandachtig luisteren is iets wat ik zo goed mogelijk doe. Ik probeer altijd te horen wat er tussen de regels door wordt gezegd. Daar ligt het antwoord op de vraag wat een klant in de nieuwe keuken graag terug wil zien.’
SAMENWERKING REMPP
Meer kleur en maatwerk uit de koker van rempp
Bij HNK draait het om maatwerk en een keuken die echt bij je past. Kleur is daarbij heel bepalend. Op verzoek van Henk ontwikkelde Rempp een breder kleurenpalet voor de kleurenwaaier en stalenkast. ‘Met deze aanvulling kan ik mijn klanten nog beter laten zien wat er allemaal mogelijk is,’ zegt Henk, ‘het geeft de klant èn mij de kans om nog creatiever en persoonlijker een ontwerp in te vullen.’
Kleuren op maat, keukens op maat Met de kleurenwaaier en stalenkast kunnen klanten direct kijken, voelen en vergelijken. Henk loopt graag met hen door de opties, zodat kleur- en materiaalkeuzes naadloos aansluiten bij hun wensen. ‘Een keuken is meer dan een werkruimte; het is een belangrijk onderdeel van je huis. Daar wil je graag op jouw manier kunnen werken en je eigen stijl terug vinden,’ vertelt Henk.
Betrokkenheid bij elke stap De toevoeging van Rempp in de showroom laat Henk’s betrokkenheid zien. ‘Ik wil dat klanten zich straks echt thuis voelen in hun nieuwe keuken, en dat kan alleen als alles klopt. Kleuren en materialen zijn daarbij heel belangrijk en liefst heb ik daar zo min mogelijk beperkingen,’ benadrukt Henk. Dus of je nu kiest voor subtiele tinten of een uitgesproken kleur, bij HNK vind je alles voor een keuken die precies bij je past.
‘Mijn team is waardevol voor me, met elkaar zorgen we ervoor dat we smaakvolle en doordachte keukens kunnen leveren.’
deskundig advies van een
ervaren ambachtsman
WERKEN MET STERKE MERKEN
Inspelen op de situatie van de klant, dat is het handelsmerk van Henk Nagelhout keukens. Daarom kiest Henk voor partnermerken met wie elk keukenontwerp mogelijk is en die aandacht hebben voor energiegebruik en milieu. Bovendien moeten ze kwaliteitsproducten leveren. In een Henk Nagelhout keuken vind je daarom inbouwapparatuur die net zo betrouwbaar is als de keuken zelf. Henk werkt daarom met keukens van Rempp en bij voorkeur met BORA kookvelden, Quooker kranen en Miele apparatuur.



Met de klant aan tafel...
We staan aan de gezellige bar in de keuken waar de zon zich, tussen de lamellen door, in strepen op het keukenblad laat zien. De koffie is bijna klaar. Dan lopen we naar buiten en wordt het gelijk duidelijk waarom het voor deze klant zo belangrijk is om de natuur naar binnen te halen.
HENK ONTWERPT MET SMAAK
Gevoel, beleving, van de eerste oriëntatie tot lang na de oplevering. Klanten merken het aan Henks manier van werken: zijn plezier in koken met klanten, het ambachtelijke ontwerpen ‘uit de hand’, zijn bevlogen manier van voorlichten en de deskundige montage. Henk beleeft veel plezier aan klanten die op zoek zijn naar een keuken waar je graag vertoeft en met genoegen in kookt.